Heb je een uitnodiging ontvangen voor een bruiloft en staat er een dresscode op de uitnodiging? NEW TAILOR helpt je op weg om de juiste outfit samen te stellen. In dit artikel lees je over de 5 meest voorkomende dresscodes op bruiloften. Onthoud in ieder geval als vrouw: kom nooit in het wit.

  1. Feestelijke kleding

Soms kiest het bruidspaar voor de dresscode feestelijke kleding. Voor deze dresscode zijn er geen specifieke eisen die algemeen bekend zijn. Vaak wil het bruidspaar dat je net iets langer over je outfit hebt nagedacht en je niet komt in je dagelijkse kloffie. Vrouwen kunnen hier kiezen voor verschillende outfits, namelijk een cocktailjurk, een midi of maxi rok met een feestelijke blouse of een nette jumpsuit. Bij alle outfits geldt dat het decolleté niet te laag uitgesneden moet zijn. Mannen kunnen kiezen voor een nette broek (geen chino) met een goed zittend shirt. Een jasje en das is hierbij wel gebruikelijk. Als het heel warm is, kan je later op de dag je jasje uitdoen. Denk ook even aan het bruidspaar zelf. Als zij normaal gesproken voor jou gevoel iedere dag al feestelijk gekleed zijn, dan weet je dat je zelf ook kan uitpakken. Ben je niet helemaal zeker wat betreft je outfit? Je kan het altijd even vragen aan het bruidspaar wat ze precies verwachten.

  1. Cocktail

Voor de dresscode cocktail zijn er wel specifieke eisen. Voor de vrouwen spreekt het voor zich: draag een cocktailjurk. Een cocktailjurk is korter dan een galajurk, dit betekent een jurkje dat op de knie of net onder de knie valt. Combineer de jurk met sieraden en hakken. Bedenk van tevoren in welk seizoen de bruiloft is en pas hier de kleuren op aan. Zowel een panty als blote benen zijn toegestaan bij deze dresscode. Donkere kleuren zijn formeler. Voor de man is een maatpak goed voor de dresscode cocktail. Je kan hier wel een leuke twist aangeven door iets meer kleur te dragen, bijvoorbeeld een andere kleur accessoire. Draag geen sneakers onder je pak, kies voor de loafer of de veterschoen.

  1. Tenue de Ville

Tenue de Ville is iets strikter (formeler) dan de cocktail dresscode. Voor vrouwen was het gebruikelijk om een mantelpak of jurk te dragen. Tegenwoordig is het iets minder strak neergezet en kunnen vrouwen een mantelpak, broekpak, nette jurk of rok dragen. De rok en jurk moeten op of onder de knie komen. Bij Tenue de Ville mag je geen blote benen hebben, een panty is dus verplicht.

Voor de man betekent het een pak met das. Voor de man en vrouw geldt, hoe formeler de bruiloft hoe donkerder de kleuren. Dus geen opvallende outfits, de oufit moet één geheel vormen. Wanneer je de dresscode strikt volgt als man en vrouw betekent het donkere effen kleuren bij Tenue de Ville. Als de bruiloft iets minder formeel is, kan de man ook kiezen voor bijvoorbeeld een grijze broek en een blauw jasje en de vrouw voor lichtere kleuren. Tenue de Ville is daarmee rustiger dan de cocktail dresscode.

  1. Summer chic en Bohemian chic

Summer chic zegt het al: het is een dresscode voor een zomerbruiloft. Dit betekent lichtere kleuren, zoals de pastelkleuren. Voor vrouwen kunnen dit ook bloemenjurken zijn, fellere kleuren en wijdere jurken. Eigenlijk kan je als vrouw alle kanten op met deze dresscode. Mannen kunnen kiezen voor een pak dat gemaakt is van linnen of van katoen. Hierbij geldt ook: kies voor lichtere kleuren.

Bohemian chic geeft nog net een ander tintje aan de dresscode. Hier mag je losgaan met hippie achtige kleding. Grotere sieraden mogen hier ook. Denk ook een keer aan vintage items! Voor mannen geldt hier hetzelfde: doe hier niet je Hawaii shirt aan maar combineer je outfit bijvoorbeeld met een opvallende strik. Een hoed kan hier ook, zowel voor vrouwen als voor mannen.

  1. Smart casual

Smart casual ga je casual gekleed maar met net een chiquer randje. De algemene regel is dat je er verzorgd uit moet zien en het een geheel moet zijn. Je kan hier als vrouw dus ook kiezen voor een spijkerbroek of een zwarte broek. Stijl het wel af met hakken en een mooie blouse. Mannen kunnen kiezen voor een fraai hemd, al dan niet een jasje (afhankelijk van locatie en tijdstip), een nette broek als een donkere jeans of liever een fraaie chino of moleskin. Sneakers en gaten in je jeans zijn voor zowel vrouwen als mannen niet aan te raden bij deze dresscode.

Zoals te lezen, is er bij bovenstaande dresscodes ook nog best wat vrijheid. Waarbij vroeger op feesten en partijen nog wel eens wat striktere dresscodes werden gehanteerd, zie je dat bij bruiloften steeds minder vaak. Lees meer over white tie en black tie.

Veel succes met het vinden van de juiste outfit en geniet van de bruiloft.