Sollicitatie-kleding

Een van de vragen die je hebt als je op gesprek mag in een sollicitatieprocedure is natuurlijk wat je aan gaat trekken. Kleding zegt namelijk alles over jou. Je solliciteert op een rol. De kleding de je kiest moet dus passen bij jou, de rol en het bedrijf waar je gaat werken. Wat je kan doen is kijken naar foto’s van medewerkers op de website van een bedrijf, je netwerk raadplegen wat er gedragen wordt door peers en nog beter is om even polshoogte te gaan nemen. Tel bijvoorbeeld het aantal dassen, bruine schoenen, jasjes en pakken. Zo krijg je een goed gevoel. Als je dat als leidraad neemt, kleed je jezelf dus zelfverzekerd. Kies voor net iets netter dan je denkt te moeten doen. De eerste indruk is immers van groot belang. Uit onderzoeken blijkt zelfs dat de inhoud maar voor 7% meetelt en lichaamstaal en kleding voor 55%. De overige 38% is je stem en intonatie. Als je op je inhoud beoordeelt wilt worden moeten lichaamstaal (rustig en overtuigd) en je stem (rustig, aangenaam en enthousiast)  passen in de verwachting. Mensen die jou interviewen zoeken vaak in eerste instantie mensen die passen in hun beeld en het team. Ze kijken dus in eerste instantie naar de rol/functie en wie daar in past. Dat is de eerste stap, daarna mag je opvallen. Kleding en accessoires helpen daarbij mits je ze bewust kiest.

Double Breasted power suit front

Business wear

Sommige bedrijven en functies (rollen) vragen om een pak: echt business wear. Bijvoorbeeld in de advocatuur, het bankwezen en andere zakelijke dienstverlening en commerciële functies. Kies dan bij sollicitaties voor een kleur die ook iets over jou zegt alhoewel conformeren aan grijs en vooral blauw wel gangbaar is. Combineer een wit hemd als je autoriteit wilt uitstralen en bijvoorbeeld lichtblauw als het iets minder formeel en zachter mag. Door een das te dragen straal je meer kracht uit maar ook meer formaliteit. Feit is wel dat mensen makkelijker oogcontact houden en de inhoud dus belangrijker wordt. Hoe donkerder de schoen hoe formeler. En natuurlijk zijn leren zolen dat ook ten opzichte van rubberen zolen.

Combinatie

Als de functies minder commercieel of zakelijk zijn is een combinatie een goede optie. De vraag is dan echter of je voor business- smart of echt casual gaat. Laat de jeans in de kledingkast omdat velen dit toch nog steeds met casual associeren. Kies liever voor een nette chino of een grijze broek. Het jasje is rustig. Jij wilt immers opvallen en niet het jasje. En als een jasje te veel voelt lies dan wel voor een kraag omdat je gezicht dan meer aandacht krijgt. Bedrukkingen op T-shirts maken veelal reclame voor andere merken; de associaties die die merken oproepen moeten dan wel ok op jou van toepassing zijn.

Kies ook de accessoires bewust. Een Bic pen of een vulpen maakt een groot verschil in wat je uitstraalt. Hetzelfde geldt natuurlijk voor je horloge, manchetknopen etcetera. De tas die je bij je hebt is niet te groot en alleen het hoognodige neem je mee naar een gesprek. Je wilt jezelf immers niet afleiden. Zet de tas naast je op de grond en nooit op een tafel. Mocht je overigens een overjas aanhebben bij binnenkomst dan past die uiteraard bij de rest van je outfit. Hang deze bij voorkeur direct na het melden bij een receptie op zodat je daar eenmaal op de bestemming van het gesprek geen last meer van hebt. Kun je direct nog even in de spiegel kijken of je haar en das nog recht zitten.

All flannel New Tailor, Drake's scarf

In kleding kun je heel goed ook je karakter laten zien. Lees daarvoor deze blog. Hoe meer contrast hoe meer zelfstandigheid je uitstraalt. Het tegenovergestelde straalt meer uit dat je samen wilt werken. Ingetogen kleding laat vaak zien dat je meer taakgericht bent. Uitgesproken dat je mensgericht bent of zelfs rebels. De keuze voor de juste kleding is dus helemaal niet makkelijk. Niet voor jou en niet voor anderen. Want je ‘moet’ ook rekening houden met de temperatuur (lees hier blog over de pakkenthermometer).

Andere sollicitatietips

 • Meld je bij de receptie en zorg daar je eerste indruk al goed is. Niet zelden wordt de receptionist ook nog even gevraagd wat hij/zij van jou vond.
 • Hang je buitenjas indien mogelijk op. Maak nog even je toilet.
 • Neem plaats nadat je deze is gewezen. Kruip niet direct achter een krant.
 • Zorg dat je gaat staan als je wordt opgehaald zodat je op gelijke hoogte elkaar de hand kan schudden.
 • De gastheer/-vrouw reikt jou waarschijnlijk de hand. Jij zegt je naam bij het voorstellen (jij bent immers) op bezoek.
 • De gastheer/-vrouw gaat vervolgens voor en leidt. Jij gaat wel als eerste door alle deuren en wacht vlak erna om weer de weg gewezen te worden.
 • Eenmaal op plek van het gesprek, wacht je tot je uitgenodigd wordt om te gaan zitten.
 • Als koffie wordt aangeboden zeg je JA of je vraagt om een glas water. Vaak wordt dat even gehaald en kun jij rustig landen.
 • Leg een schrijfblokje en pen klaar.
 • Zit rechtop en wacht geduldig af wat komen gaat.
 • Na enkele vragen mag jij ook vragen terug stellen (meestal).
 • Houdt oogcontact en je handen boven tafel.
 • Dank na afloop voor gesprek en maak vervolgafspraken.
Maak direct afspraak
cord jacket New Tailor
business wear grijs basispak lachend

We fit the head not the body

Er wordt veel onder het mom van een maatpak aangeboden dat niet dit predicaat verdient. Het valt of staat in eerste instantie met de persoon die het pak of jasje aanmeet. Hij of zij moet in staat zijn jouw wensen en houding te vertalen in een model en patroon dat bij jouw lichaam en karakter past. NEW TAILOR wil je daarom graag leren kennen. Naast een goed patroon, model en stof voor de buitenzijde is het binnenwerk -net als bij mensen- van groot belang.

Met een los binnenwerk (full canvas / ongeplakt) behoudt de stof zijn eigenschappen en zet het jasje zich naar het lichaam van de drager. Hierdoor voelt jouw jasje als een tweede huid. Een ongevoerd jasje zonder schoudervulling versterkt dit nog eens. Een half canvas pak zorgt voor onberispelijkheid; het pak als een harnas dat zekerheid geeft. Het grote verschil met maatconfectie is dat we niet gebonden zijn aan vaste patronen, regels of voorgeschreven modellen. Alles kan, zolang wij het er mee eens zijn.

Nieuwsbrief

Eerst de man, dan het pak

NEW TAILOR gebruikt verschillende verwerkingswijzen. De namen van onze pakkenlijnen zijn gebaseerd op het aantal uren dat nodig is om een pak te vervaardigen. The 8-suit, 16-suit, 32-suit en het pak dat we volledig in huis maken: The 48-suit. De maakwijze en daarnaast de stof bepalen ook de prijs en het draagcomfort.

Onze maakwijzen

Maakwijze en stof bepalen de prijs

The 16 Suit

799-1699
 • Full canvas verwerking
 • Ruime keuze schouderverwerking
 • Keuze uit 6.500 stoffen
 • Gemaakt in 16 uur
 • Eén of twee tussenpassen

The 32 Suit

1899-2699
 • Full canvas verwerking
 • Volledig handgemaakt
 • Keuze uit 6.500 stoffen
 • Gemaakt in 32 uur
 • Twee tussenpassen

The 48 Suit

2999+
 • Full canvas verwerking
 • Volledig handgemaakt in huis
 • Keuze uit 6.500 stoffen
 • Gemaakt in 48 uur
 • Minimaal vier tussenpassen

Business wear

Business casual

Casual

Jachtkleding

What else?

Als je niet de informatie kan vinden waar die je zocht, neem dan gerust contact met ons op via de telefoon, email of stuur ons een bericht via WhatsApp.

Cord 2-piece suit, Drake's scarf, turtleneck via Portonovo
Lees verder
Lees verder
blauw shirt casual business wear
Lees verder