White tie

Tailcoat (GB), habit (Fr), rok (Nl), Frack (D), frac (Sp)

White tie of de rok is het meest formele kledingvoorschrift met de meeste duidelijkheid (en minste vrijheden). Een rok wordt gedragen bij gala’s, sommige operavoorstellingen, als dirigent of orkestlid, bij staatsbanquetten, in de loge van de vrijmetselaars en als promovendus of paranimf tijdens een promotie. Het is de meest formele dracht die we nog kennen.

De zwarte wollen broek heeft van origine zelfs een dubbele bies langs de broek, geen broeksband maar wordt gesneden als een bretelbroek. De zwarte lange jas heeft weggesneden voorpanden en zijde op het revers, het hemd is van een Marcella stof, net als het vest en de zelfstrikker. Het hemd heeft witte parelmoeren studs en formeel heeft het hemd geen omgeslagen manchetten maar worden wel manchetknopen gedragen. Een zwarte cilinder hoed is optioneel. Net als de cape als u buiten loopt.

Rokwit

rok wit

Rokjas

Rok rokkostuum dresscode

Geschiedenis en gebruik

Het rokkostuum is afgeleid van de Engelse paardrijkleding uit de 18e eeuw en was een versobering van de lange jassen die voor 1800 werden gemaakt. De hoge hoed was een soort valhelm, de rok ontstond uit het jacquet waarvan de zijkanten werden weggesneden omdat deze hinderlijk waren bij het rijden. Het achterpand kreeg een split om de ‘zit’ op het paard te vergemakkelijken en op de rug kwamen twee knopen zodat de panden ook nog omhoog geknoopt konden worden. In de huidige rok zitten die twee knopen er nog steeds. De kinky dubbele zijden bies langs de avondbroek diende oorspronkelijk om de knopen te verbergen die nodig waren om de pijpen zo strak te laten zitten dat ze in rijlaarzen pasten.

Het rokkostuum is in zwang sinds 1828 toen Lord E.B. Lytton suggereerde dat zwart met wit galakleding zou moeten zijn. Tot die tijd werden rijk versierde jassen gedragen met veel kant en borduursels. Beau Brummel deed daar begin 19e eeuw niet aan mee. Hij vond dat mensen er zo uitzagen als een ekster. Hij bleef de voorkeur houden voor sobere kleding. In de zomer een witte broek en in de winter een donkere met een donkerblauwe jas. Het rokkostuum is zelfs tijdenlang de formele dracht geweest voor overdag. Begin 19e eeuw kleedde de Parijse coupeur monsieur Frac zich voor een feestelijke avond. Toen hij klaar was, werd duidelijk dat de voorpanden van zijn goede jas te vuil waren. In een geschiedenis schrijvende vlaag die het midden hield tussen verstandsverbijstering en genialiteit knipte hij de onmogelijke voorpanden af. Daarmee was het rokkostuum (in Duitsland en Spanje nog steeds naar Frac genoemd) geboren. Rond 1910 verdween het rokkostuum pas definitief naar de zeer formele gelegenheden en de avondfeesten. De truc bij avondkleding: houd het sober, maar bezuinig niet op het materiaal en op de kleermaker.

De benodigde accessoires

Andere kledingvoorschriften

Ken jij alle kledingvoorschriften? NEW TAILOR helpt je graag een handje. Bekijk hier alle voorschriften.

Waarom NEW TAILOR?

De merkbeloften van NEW TAILOR

Kleding moet hoogstpersoonlijk zijn vinden wij, geen massaproduct. Jij moet het mooi vinden. Dus eerst willen we weten wie jij bent. Daarom gaan we altijd met je in gesprek. We kijken in welke omgeving jij je beweegt, waar jij jezelf prettig in voelt en welke maakwijze bij je past. Weet je niet helemaal zeker wat bij je past? Geen probleem! Wij zijn de experts en nemen je graag mee in ons proces en advies. Wij garanderen dan ook dat jij de gekozen outfit mooi vindt. Zo niet, dan maken we het opnieuw. Maar doordat wij je goed leren kennen, vertrouwen we erop dat je outfit helemaal bij jou past en uniek is. Een hoogstpersoonlijke mooi garantie dus. Niet mooi, dan beginnen we graag opnieuw. (Maximaal 1 keer en wel ons advies volgen)

Maatkleding wordt vaak gezien als luxe. Maar iedereen is uniek en daarom zien wij het als een plezierige noodzakelijkheid. Wij maken al onze kleding voor jou helemaal op maat. Jij bepaalt hoe wij jouw pakken, shirts en broeken maken. Uniek dus, net als jij. Natuurlijk adviseren we je ook op maat. En verander je in de tussentijd van gewicht of wensen? Dat kan uiteraard gebeuren, niets aan de hand. Wij geven 3 jaar lang een pas garantie op broeken, jasjes, pakken en dergelijke zodat je kleding past en blijft passen. (Mits niet meer dan 5 cm verschil na eerste meting en maximaal 1 keer)

Als jij goed in je kleding zit, zit je goed in je vel en komen jouw kwaliteiten beter tot hun recht. Daar doet jouw hele omgeving zijn voordeel mee. En het gaat ook nog eens langer mee. Alles gaat namelijk langer mee en krijgt meerwaarde als je er aandacht aan besteedt. En die aandacht geven wij graag. We doen alles bewust. Jij kiest ook bewust voor slow fashion omdat je weet dat tijdloze dingen veel meer over jou zeggen. Door voor iedereen persoonlijk te produceren houden wij onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk. Daarnaast werken we met natuurlijke en herbruikbare materialen. Wij bieden een duurzaamheidsgarantie en garanderen dat de stoffen bij normaal gebruik minimaal drie jaar lang meegaan. Hierbij zorgen wij voor jouw outfit alsof het van onszelf is. Kom dus gerust langs voor een gratis onderhoudsbeurt.

Op maat gemaakte kleding uitzoeken en laten maken is een belevenis op zich. NEW TAILOR is één van de weinige kleermakerijen in Europa die nog een volledig pak in huis kan maken. En dit doen we met heel veel liefde. In onze vestigingen in Amsterdam en Utrecht is een atelier gevestigd waar onze kleermakers en coupeuses werken aan de beste fit voor jouw pak, overhemd of broek. Daarnaast zetten wij in huis altijd graag met de hand de puntjes op de i. We kunnen dus altijd nog iets aanpassen aan je outfit, ook achteraf. We werken alleen met liefhebbers van dit ambacht voor iedereen die dit ambacht weet te waarderen. En dat wordt gewaardeerd. Niet voor niets scoren we een 4,8 op Google Review.

Maak nu een Zoom afspraak

Laat je verder informeren

Wij zetten de espresso vast klaar

Maak geheel vrijblijvend in Amsterdam of Utrecht een oriëntatie afspraak en ervaar ons gastheerschap en de eindeloze kennis waardoor wij het mooiste maatwerk voor jou kunnen maken.

Maak nu een Zoom afspraak