White tie

Tailcoat (GB), habit (Fr), rok (Nl), Frack (D), frac (Sp)

White tie of de rok is het meest formele kledingvoorschrift met de meeste duidelijkheid (en minste vrijheden). Een rok wordt gedragen bij gala’s, sommige operavoorstellingen, als dirigent of orkestlid, bij staatsbanquetten, in de loge van de vrijmetselaars en als promovendus of paranimf tijdens een promotie. Het is de meest formele dracht die we nog kennen.

De zwarte wollen broek heeft van origine zelfs een dubbele bies langs de broek, geen broeksband maar wordt gesneden als een bretelbroek. De zwarte lange jas heeft weggesneden voorpanden en zijde op het revers, het hemd is van een Marcella stof, net als het vest en de zelfstrikker. Het hemd heeft witte parelmoeren studs en formeel heeft het hemd geen omgeslagen manchetten maar worden wel manchetknopen gedragen. Een zwarte cilinder hoed is optioneel. Net als de cape als u buiten loopt.

Rokwit

Rokjas

Geschiedenis en gebruik

Het rokkostuum is afgeleid van de Engelse paardrijkleding uit de 18e eeuw en was een versobering van de lange jassen die voor 1800 werden gemaakt. De hoge hoed was een soort valhelm, de rok ontstond uit het jacquet waarvan de zijkanten werden weggesneden omdat deze hinderlijk waren bij het rijden. Het achterpand kreeg een split om de ‘zit’ op het paard te vergemakkelijken en op de rug kwamen twee knopen zodat de panden ook nog omhoog geknoopt konden worden. In de huidige rok zitten die twee knopen er nog steeds. De kinky dubbele zijden bies langs de avondbroek diende oorspronkelijk om de knopen te verbergen die nodig waren om de pijpen zo strak te laten zitten dat ze in rijlaarzen pasten.

Het rokkostuum is in zwang sinds 1828 toen Lord E.B. Lytton suggereerde dat zwart met wit galakleding zou moeten zijn. Tot die tijd werden rijk versierde jassen gedragen met veel kant en borduursels. Beau Brummel deed daar begin 19e eeuw niet aan mee. Hij vond dat mensen er zo uitzagen als een ekster. Hij bleef de voorkeur houden voor sobere kleding. In de zomer een witte broek en in de winter een donkere met een donkerblauwe jas. Het rokkostuum is zelfs tijdenlang de formele dracht geweest voor overdag. Begin 19e eeuw kleedde de Parijse coupeur monsieur Frac zich voor een feestelijke avond. Toen hij klaar was, werd duidelijk dat de voorpanden van zijn goede jas te vuil waren. In een geschiedenis schrijvende vlaag die het midden hield tussen verstandsverbijstering en genialiteit knipte hij de onmogelijke voorpanden af. Daarmee was het rokkostuum (in Duitsland en Spanje nog steeds naar Frac genoemd) geboren. Rond 1910 verdween het rokkostuum pas definitief naar de zeer formele gelegenheden en de avondfeesten. De truc bij avondkleding: houd het sober, maar bezuinig niet op het materiaal en op de kleermaker.

De benodigde accessoires

Andere kledingvoorschriften

Black Tie

Jacquet

Donker pak