Jacquet

Morning coat (GB), Cut away, Jacquette (Fr), Cutaway (Du), Chaqué (Sp)

Een jacquet draag je overdag  bij een huwelijksvoltrekking (inclusief Bruidspersoneel), als gast bij een promotie, een officieel bezoek zoals audiëntie bij de paus of de koning bij de overhandiging van de geloofsbrieven, bij de opening van het parlementaire jaar van de Staten Generaal, bij de Paardenraces (bijvoorbeeld Ascott) en natuurlijk als butler overdag. Het is de meest formele dresscode voor overdag.

Sinds het midden van de vorige eeuw wordt met jacquet een zwarte of grijze herenjas bedoeld. Vroeger droeg men pandjesjassen. Deze zijn langzamerhand vereenvoudigd tot het huidige jacquet. Kenmerkend zijn de afgeronde voorpanden die naar achteren toe lang uitlopen. De voorkant wordt met één knoop gesloten en heeft opgesneden revers.  Traditioneel hoort er een zwartgrijs gestreepte broek bij. Hoe grijzer de broek hoe Katholieker de drager en dus hoe donkerder hoe zwaarder in de leer. In de winter mag de stof iets wollig zijn, in de zomer hebben gladde wollen stoffen de voorkeur. Veelal draagt men een grijs vest, een wit overhemd met een liggend boord, een grijze das en eventueel grijze handschoenen en een hoge cilinder. Bij trieste omstandigheden mag ook een effen zwarte broek, das en vest. De hoed is van zijde of vilt,  grijs bij huwelijken en zwart bij andere gelegenheden, wordt veelal in de hand gedragen.

De Engelsen spreken van morning coat of cut a way, omdat de nobele gentlemen zich vroeger op deze manier kleedden tijdens het paardrijden. Zij dragen overdag ook vesten in een gele, camelachtige kleur die men buff noemt. Vooral bij jonge lieden kan een zandkleurige, vaak met een dubbele rij knopen en een rever, vest mooi zijn. Voor middagfeesten is een piqué wit vest ook mogelijk. Op Ascott en bij minder formele huwelijken zie je ook wel grijze jacquets gemaakt uit een en dezelfde stof. Ook de vader van de bruid kan een grijs jacquet dragen. Vooral een zilvergrijze visgraat is erg mooi. Een jacquet wordt niet na zonsondergang gedragen.

Buff

Jacquet dresscode maatkleding

Zijden vest

Trouwen trouwpak

Geschiedenis

Tot de industrie revolutie was het heel normaal dat ook een heer zich minimaal drie keer per dag omkleedde. Dit gebruik neemt pas af ten tijde van de recessie in de jaren ’30 van de vorige eeuw. Voor het ontbijt, de jacht, de thee, het diner, het roken en voor het afzakkertje. Bij het ontbijt en voor de zonsondergang droeg men een jacquet. Dit is vooral gebruik in de tijd van 1810-1895. Het woord jacquet is afgeleid van het Franse jacquette (jasje), het verkleinwoord van jacque, dat op zijn beurt weer is afgeleid van de persoonsnaam Jacques. Deze naam werd in de middeleeuwen gebruikt als aanduiding voor boeren. In de 16e eeuw werden lakeien ook Jacques genoemd. Een jacquet is dus een lakeienjas.

Een plastron is een beschermende leren borstlap of een brede stropdas, dus fout en wordt niet onder het ideale jacquet gedragen. Het jacquet is overigens het enige kledingstuk waarbij men slobkousen kan dragen, als u die niet wilt dragen kiest u voor gladde wollen kousen in de enig juiste kleur: zwart. De schoenen zijn dat immers ook. De voorkeur heeft kalfsleer en een gladde schoen; alleen Amerikanen kiezen voor schoenen met kwastjes.

De benodigde accessoires

Andere kledingvoorschriften

Ken jij alle kledingvoorschriften? NEW TAILOR helpt je graag een handje. Bekijk hier alle voorschriften.

Waarom NEW TAILOR?

De merkbeloften van NEW TAILOR

Kleding moet hoogstpersoonlijk zijn vinden wij, geen massaproduct. Jij moet het mooi vinden. Dus eerst willen we weten wie jij bent. Daarom gaan we altijd met je in gesprek. We kijken in welke omgeving jij je beweegt, waar jij jezelf prettig in voelt en welke maakwijze bij je past. Weet je niet helemaal zeker wat bij je past? Geen probleem! Wij zijn de experts en nemen je graag mee in ons proces en advies. Wij garanderen dan ook dat jij de gekozen outfit mooi vindt. Zo niet, dan maken we het opnieuw. Maar doordat wij je goed leren kennen, vertrouwen we erop dat je outfit helemaal bij jou past en uniek is. Een hoogstpersoonlijke mooi garantie dus. Niet mooi, dan beginnen we graag opnieuw. (Maximaal 1 keer en wel ons advies volgen)

Maatkleding wordt vaak gezien als luxe. Maar iedereen is uniek en daarom zien wij het als een plezierige noodzakelijkheid. Wij maken al onze kleding voor jou helemaal op maat. Jij bepaalt hoe wij jouw pakken, shirts en broeken maken. Uniek dus, net als jij. Natuurlijk adviseren we je ook op maat. En verander je in de tussentijd van gewicht of wensen? Dat kan uiteraard gebeuren, niets aan de hand. Wij geven 3 jaar lang een pas garantie op broeken, jasjes, pakken en dergelijke zodat je kleding past en blijft passen. (Mits niet meer dan 5 cm verschil na eerste meting en maximaal 1 keer)

Als jij goed in je kleding zit, zit je goed in je vel en komen jouw kwaliteiten beter tot hun recht. Daar doet jouw hele omgeving zijn voordeel mee. En het gaat ook nog eens langer mee. Alles gaat namelijk langer mee en krijgt meerwaarde als je er aandacht aan besteedt. En die aandacht geven wij graag. We doen alles bewust. Jij kiest ook bewust voor slow fashion omdat je weet dat tijdloze dingen veel meer over jou zeggen. Door voor iedereen persoonlijk te produceren houden wij onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk. Daarnaast werken we met natuurlijke en herbruikbare materialen. Wij bieden een duurzaamheidsgarantie en garanderen dat de stoffen bij normaal gebruik minimaal drie jaar lang meegaan. Hierbij zorgen wij voor jouw outfit alsof het van onszelf is. Kom dus gerust langs voor een gratis onderhoudsbeurt.

Op maat gemaakte kleding uitzoeken en laten maken is een belevenis op zich. NEW TAILOR is één van de weinige kleermakerijen in Europa die nog een volledig pak in huis kan maken. En dit doen we met heel veel liefde. In onze vestigingen in Amsterdam en Utrecht is een atelier gevestigd waar onze kleermakers en coupeuses werken aan de beste fit voor jouw pak, overhemd of broek. Daarnaast zetten wij in huis altijd graag met de hand de puntjes op de i. We kunnen dus altijd nog iets aanpassen aan je outfit, ook achteraf. We werken alleen met liefhebbers van dit ambacht voor iedereen die dit ambacht weet te waarderen. En dat wordt gewaardeerd. Niet voor niets scoren we een 4,8 op Google Review.

Maak nu een Zoom afspraak

Laat je verder informeren

Wij zetten de espresso vast klaar

Maak geheel vrijblijvend in Amsterdam of Utrecht een oriëntatie afspraak en ervaar ons gastheerschap en de eindeloze kennis waardoor wij het mooiste maatwerk voor jou kunnen maken.

Maak nu een Zoom afspraak