Donker pak

Dark suit (GB), Dunkele Kostum (D)

Na het jacquet is het donkere pak het formeelste voor overdag en om die reden komt dit kledingvoorschrift dan ook steeds vaker voor. Bijvoorbeeld bij informelere diners, recepties, bij begrafenissen en crematies. Het donker pak is natuurlijk ook zeer geschikt voor onderhandelingen, presentaties en als u neutraal boven de partijen wilt staan. Het typisch de outfit voor een leider.

Investeer in een smetteloze en nauwelijks opvallend pak van twee knopen, twee splitten en bij voorkeur slechts twee paspelzakken en een borstzak. Less is more zeggen de Engelsen en zeker voor de gelegenheden waar het donkere pak een ‘must’is,  kunt u beter maar niet opvallen door uw verschijning.

Het donkere pak geeft status en zorgt voor een onberispelijke verschijning. Het mag dan saai klinken, dan is het allerminst als u voor de juiste snit, lees kleermaker, heeft gekozen en een mooie stof. Kies een platbinding die meer glans heeft dan de keperbinding waarmee bijvoorbeeld de visgraat wordt geweven. Ook een open geweven weefsel als de oxford is te casual voor deze gelegenheid.

De snit is sober en derhalve licht getailleerd, smal op de schouder, met relatief smalle revers en mouwen. Het pak mag u zien als een receptiepak waarin niet al te hard gewerkt hoeft te worden. De sluitknoop sluit ter hoogte van de taille. Italianen zijn geneigd de taille wat hoger te snijden dan de Engelsen; voor beiden is wat te zeggen. Het jasje reikt tot de nagelriem van uw duim als u staat met uw armen langs het lichaam. Van het hemd is een randje manchet te zien.

Allen voor begrafenissen zijn rubberzolen toegestaan als u verwacht over natte stukken van de begraafplaats te moeten lopen. Anders draagt u donkere schoenen met leren zolen met bijvoorbeeld een neusstuk zonder gaatjes; Engelsen noemen deze schoen een ‘oxford’met een ‘plain toecap’. Ook Italianen dragen bij begrafenissen zwarte schoenen, maar dat is dan ook vaak de enige gelegenheid dat ze dat doen bij een pak. Draag zwarte gladde kousen of eventueel met een ribbel.

Het hemd is van een gladde stof, mag glans hebben en heeft bij voorkeur een klassieke boord, dubbele manchetten en een gladde lijst. Uiteraard ontbreekt de borstzak. De kleur wit is het beste gevolgd door lichtblauw. Andere kleuren of dessins zijn nauwelijks denkbaar. De das die u kiest is bij voorkeur donker zoals donkerblauw of bijvoorbeeld stemmig paars. Streepdassen zijn voor reunies van uw bataljon of studentenvereniging. Indien er gekozen wordt voor een pochet moet deze passen maar niet matchen bij de das. Een linnen wit pocht kan altijd.

Met pochet

& manchetknoop

Das met klein werkje

Geschiedenis en gebruik

Het kledingvoorschrift als zodanig is iets nieuwer en dat geeft precies de tijdsgeest aan. Het jacquet wordt als een investering gezien die te weinig profijt oplevert waar een donker pak niet in uw kast mag ontbreken. In ondermeer Duitsland is het formeel kledingvoorschrift, maar dus niet geheel toevallig ons Koninklijk huis gebruikt dit kledingvoorschrift regelmatig voor recepties op Ambassades en ontvangsten.

Als er donker pak op de uitnodiging staat, wordt u verwacht in een donker pak; niks meer niets minder. Laat strepen op het werk en lichte kleuren voor de zomer. Architecten doen het goed in het zwart, obers ook. Antracietgrijs kan maar blauw heeft duidelijk de voorkeur. Kies voor donkerblauw of nachtblauw. Dit is een diepere en chiquere kleur die ‘s avonds zelfs vaak donkerder is dan zwart, omdat deze vaak grijzig of bruin oogt. Uiteraard neemt deze kans af als u kiest voor een verfijndere draad, die vaak wordt aangeduid met de term super120 en hoger.

De benodigde accessoires

Andere kledingvoorschriften

White Tie

Black Tie

Jacquet

Donker pak