Business wear2018-06-27T14:14:32+00:00

Business wear

Dark suit (GB), Dunkele Kostum (D)

Een streeppak is echt een zakelijke uitvinding met het ouderwetse administratieboek als inspiratie. Hoe breder de streep hoe hoger in de hiërarchie. Er is een duidelijk onderschied in de diverse strepen. Een krijtstreep lijkt ook op een doorgetrokken lijn van het krijt. Een pinpoint is een streep van onderbroken puntjes. Een naaldstreep is een ragfijn lijntje die door de stof heen loopt. Gekleurde strepen konden lange tijd niet, en inmiddels ook niet meer. En hoe opvallender de streep hoe meer u zich vereenzelvigd met de LPF.

Grijs en blauw zijn de meest zakelijke kleuren voor het pak. En hoe donkerder hoe formeler. Alles wat neigt naar groen, aubergine of nog erger dient u te vermijden. Bruin is alleen voor het weekend of de negentiende hole. Italianen zijn dat niet met osn eens en dus zie je de bruine kleur steeds meer; weet echter wanneer u het aantrekt. Probeer eerst eens een grijs pak met een bruine zweem.

Zoals voor de meeste klassieke kleding geldt, ligt de herkomst van het hedendaagse pak bij het leger, het Franse en het Engelse hof. Waar men rond 1680 nog in wambuizen met pofpijpen paradeerde, werd de kleding de jaren daarop langzaam wat soberder en droeg men kleding die nu zou lijken op een jacquet of een rokkostuum. Rond de vcorige eeuwwisseling maakt het pak zijn intrede in het dagelijks gebruik en is het niet langer de outfit van de straatverkoper. Nu is het pak de dagelijkse outfit van hele volksstammen die er toe (willen) doen. De herkomst is terug te voeren naar een decreet van het hof van Louis XIVin Versaillesdie zij dat een man een das, een lange jas, een vest een cravate(een halsdoek en voorloper van onze das) en een pruik diende te dragen. Eind 19eeeuw adapteerde Charles II dit pak als zijn dagelijkse outfit voor niet formele gelegenheden. Het hof en de straat volgden ook hier weer het voorbeeld van het hof.

Het pak werd lounge suit genoemd of sack suit in Amerika. Een nauwelijks getaileerd van 4 knopen die iets langer viel dan ons huidige jasje. De broek werd omgeslagen indien men buiten was en daarom is een knoopje in de omslag nog steeds erg chique. Wat het beeld anders maakte dan in de 17eeeuw aan het franse hof was mede ingegeven door de evolutie van de kleermakerij. Inmiddels waren er namelijk stoom- en persapparaten die het pak een stark uiterlijk konden geven. Ook moesten de Engelsen weinig hebben van de opsmuk van de Fransen.

De Engelsen (toch het land van de manieren) het pak als sober kledingstuk bleven verfijnen, werd aan het Franse hof het vest eerst met grote minachting beschimpt, en vervolgens als belangrijke uiting van weelderigheid beschouwd. De diverse illustere Franse en Engelse koningen hebben een grote voorbeeldfunctie gehad voor de burgerij. Met het afnemen van de invloed van de koningshuizen en de industrialisering van de maakwijze heeft het pak zijn vaste waarde ontwikkeld, en is het beeld van de formele kleding niet meer radicaal gewijzigd. Begin 19eeeuw werden dus de ongemakkelijke panden van de overjas afgesneden voor minder formele gelegenheden, evenals de mouwen van het vest. Het tenue de ville was geboren; lange tijd werd deze nog gedragen met een grijze broek en een zwarte of blauwe jas, nu volstaat een pak.

Blauw met streep

Grijs pak

Tenue de Ville

Geschiedenis en gebruik

In 1890 liet het Londonse blad Taylor & Cutter eens een telling verrichten op Charring Cross. Onthutst kwam de reporter terug op de redactie. Hij had 150 rokkostuums geteld, 320 jacquets en 530 lounge suits, een driedelig pak uit dezelfde stof gemaakt. Vlak daarvoor, in 1861, werd de eerste naaimachine uitgevonden en begon er een confectie-industrie te ontstaan. Pas toen kwam ook de standaard dat de knopen bij herenkleding op het rechtpand en bij de dames op het linkerpand worden geplaatst.

Een driedelig pak (jas, vest, broek), van dezelfde kleur is het meest klassiek. Echter sinds de jaren ’50 is het vest hooguit nog een mode artikel. Een vest is nu vaak te formeel en staat gesloten. Een double breasted model heeft vier of zes knopen waarvan het bovenste paar slechts een decoratieve functie vervult. De andere knopen hebben wel een functie. In principe is een double breasted jasje altijd gesloten. Ook als u zit. Dus als u uw jasje wel eens open draagt (bij voorkeur alleen bij het zitten), dan kiest u voor single breasted. Bij een single breasted jasje gaat de middelste knoop dicht, althans als er drie knopen opzitten. Zijn het er twee dan blijft de onderste knoop open. Alleen Reinoud Oerlemans, dwazen en militairen dragen het jasje geheel gesloten.

De benodigde accessoires

Andere kledingvoorschriften

White Tie

Black Tie

Jacquet

Donker pak