Business wear

We maken natuurlijk graag uw zakelijke garderobe. In veel bedrijven is dat nog steeds een pak. In anderen is (smart) casual inmiddels doorgedrongen ook in de afdelingen waar wel klantencontact is. Soms is het lastig kleding te vinden die en bij jou, jouw rol en de omgeving past. Wij helpen daarbij graag. We meten met twee maten. We maken kleding niet alleen op maat, maar zorgen ook dat het bij jou en jouw omgeving past.

Blauw met streep

businnes suit maatpak gestreept

Grijs pak

business wear grijs basispak front
32 suit Dormeuil 15.7 handgemaakt Carrara

Tenue de Ville

All flannel New Tailor, Drake's scarf

Laat meer van jezelf zien

Grijs en blauw zijn de meest zakelijke kleuren voor het pak; hoe donkerder hoe formeler. Wij maken steeds vaker pakken en combinaties van andere kleuren zoals groen, bruin en zelfs aubergine.  Stoffen krijgen ook meer structuur.  Stoffen in een zakelijke omgeving zijn vaak effen. Ruiten zien we steeds meer;  van een grote overruit (window pane) tot de ingetogener (variaties) op de Prince of Wales ruit. Ook de miniruit,  zoals de pied de poule kan een fraaie aanvulling en variatie van uw garderobe zijn. Strepen zijn nog steeds niet echt terug in het straatbeeld.

Een streeppak is echt een zakelijke uitvinding met het ouderwetse administratieboek als inspiratie. Hoe breder de streep hoe hoger in de hiërarchie. Er is een duidelijk onderscheid in de diverse strepen. Een krijtstreep lijkt ook op een doorgetrokken lijn van het krijt. Een pinpoint is een streep van onderbroken puntjes. Een naaldstreep is een ragfijn lijntje die door de stof heen loopt.

Bij zakelijke kleding wordt veelal witte en lichtblauwe shirts gedragen. Denk ook aan verfijnde ruiten en smalle strepen. Vergeet echter ook niet een shirt van een denim. Zo maak je je zakelijke pakken informeler. Hoe meer contrast hoe formeler; daar past wellicht een dubbel manchet bij.

Book Appointment

Light grey tweed

3 piece tweed suit

Double breasted

Double Breasted power suit front

De overruit

Geschiedenis en gebruik

Zoals voor de meeste klassieke kleding geldt, ligt de herkomst van het hedendaagse pak bij het leger, het Franse en het Engelse hof. Waar men rond 1680 nog in wambuizen met pofpijpen paradeerde, werd de kleding de jaren daarop langzaam wat soberder en droeg men kleding die nu zou lijken op een jacquet of een rokkostuum. Rond de vorige eeuwwisseling maakt het pak zijn intrede in het dagelijks gebruik en is het niet langer de outfit van de straatverkoper. Nu is het pak de dagelijkse outfit van hele volksstammen die er toe (willen) doen. De herkomst is terug te voeren naar een decreet van het hof van Louis XIVin Versaillesdie verordoneerde dat een man een lange jas, een vest, een cravate(een halsdoek en voorloper van onze das) en een pruik diende te dragen. Eind 19eeeuw adapteerde Charles II dit pak als zijn dagelijkse outfit voor niet formele gelegenheden. Het hof en de straat volgden ook hier weer het voorbeeld van het hof. Het pak werd lounge suit genoemd of sack suit in Amerika. Een nauwelijks getailleerd pak van 4 knopen die iets langer viel dan ons huidige jasje. De broek werd omgeslagen indien men buiten was en daarom is een knoopje in de omslag nog steeds erg chique. Wat het beeld anders maakte dan in de 17eeeuw aan het franse hof was mede ingegeven door de evolutie van de kleermakerij. Inmiddels waren er namelijk stoom- en persapparaten die het pak een strak uiterlijk konden geven. Ook moesten de Engelsen weinig hebben van de opsmuk van de Fransen. Het tenue de ville was geboren; lange tijd werd deze nog gedragen met een grijze broek en een zwarte of blauwe jas, nu volstaat een pak.

In 1890 liet het Londonse blad Taylor & Cutter eens een telling verrichten op Charring Cross. Onthutst kwam de reporter terug op de redactie. Hij had 150 rokkostuums geteld, 320 jacquets en 530 lounge suits (een driedelig pak). Vlak daarvoor, in 1861, werd de eerste naaimachine uitgevonden en begon er een confectie-industrie te ontstaan. Pas toen kwam ook de standaard dat de knopen bij herenkleding op het rechtpand en bij de dames op het linkerpand worden geplaatst.

Een driedelig pak  van dezelfde kleur is het meest klassiek. Jarenlang was het vest uit het straatbeeld verdwenen. Sinds 2016 maken we ze weer steeds vaker. Een vest met revers heeft dan onze voorkeur. Bij een single breasted jasje gaat de middelste knoop dicht, althans als er drie knopen opzitten. Zijn het er twee dan blijft de onderste knoop open. Een double breasted model heeft vier of zes knopen waarvan het bovenste paar slechts een decoratieve functie vervult. In principe is een double breasted jasje altijd gesloten, ook als u zit.

De benodigde accessoires

Andere kledingvoorschriften

White Tie

Rok rokkostuum dresscode

Black Tie

witte smoking maatpak

Donker pak

business suit maatpak