Black tie

Dinner jacket (GB), Cravatte Noir (Fr), Tuxedo (VS), Smoking (D), Esmoquin (Sp)

De smoking zoals wij hem tegenwoordig meestal dragen is zwart of nachtblauw en bestaat uit een jas met slechts één sluitknoop, heeft geen zijsplitten, satijnen revers en gepaspeleerde zakken met één bies op de broek ook van het satijn. De zijde op het rever mag ook geribbeld zijn. De knopen zijn ook met satijn overtrokken. Een shawlkraag is voorbehouden aan orkestleden, casinomedewerkers en obers. Alhoewel James Bond deze variant ook in Dr. No en Sky Fall droeg. Steeds vaker zien we ook een enkele rij vest in een ‘horse shoe shape’. Dit kan ook in een Schotse ruit of een ruwe zijde met motief. Bij formele diners in Amerika worden vaak zijde zwarte vesten onder de tuxedo gedragen. In de zomer of op de Loveboat kan zelfs het jasje wit zijn met zwarte satijnen revers. U draagt dan wel een zwarte broek.

Bij premières, fundraisingdiners en avondvernissages gaat de rode loper uit en is ‘black tie’ vaak het kledingvoorschrift. Maar ook dan durven bekende Nederlanders met bruine schoenen, een te korte broek, bretels en zonder strik hun entree te maken. Jammer. Als iedereen er feestelijk en verzorgd uit ziet wordt het feest vast groter en de homogeniteit groter. Neem liever  een voorbeeld aan de gentlemen in London en de acteurs in Hollywood.

Wanneer u een smoking aanschaft, besef dan dat u deze op vele feesten zult dragen. Frivoliteiten kunnen de inzetbaarheid drastisch verkleinen.  Mocht u nou echt weigeren een smoking of rok te dragen, dan is zwart altijd de meest formele kleur is, gevolgd door diep donkerblauw.

Laat uw smoking van een comfortabel lichte Super 120 of zelfs maken, er mag enige glans opzitten. Een fijnere draad zoals de super 180 werkt als een spiegel en is minder geschikt tenzij u tegenover de sjeik van Dubai zit. Een ideaal gewicht van de stof ligt rond de 270 gram; vaak is op die feestjes toch al warm genoeg. Let er tijdens het doorpassen van uw jasje op dat deze voldoende ruimte heeft om te dansen en om uw onderarmen op een tafel te laten rusten terwijl u dineert. De heup moet niet te strak zijn ook al omdat de splitten ontbreken.

De voor- en achterpanden hebben dezelfde lengte en zijn iets korter dan bij een zakelijk pak. De voorpanden zijn rond weggesneden en worden met één knoop gesloten. Bij de dans of als u staat is deze gesloten. De satijnen bies op de broek is nog een overblijfsel van de voormalige officiersglamour. Men draagt geen riem bij een smoking en dus zijn er geen riemlussen aanwezig. U kunt beter kiezen voor een tunnelband met knoopjes aan de zijkant om de broek tijdens het diner op de vreetstand te zetten. Voor dezelfde reden is een afterdinnersplit plezierig. De broek kent uiteraard geen omslag.

Een mooi gesneden katoenen shirt met blinde sluiting en een zelfstrikker maken het af. De boord is sinds 1920 naar beneden geslagen en kent een Kent kraag waarbij de punten dicht bij elkaar staan. De manchetten zijn uiteraard dubbel en kennen een rechte hoek. De stof is veelal een popeline eventueel met een piqué of zelfs geplisseerd front.

Blauw met vest

3 delig midddenblauwe smoking

Zomer smokingjasje

Velvet smokingjasje

Velvet smokingjasje

Geschiedenis en gebruik

De oorsprong van de smoking is onzeker. De legende is dat de smoking geïntroduceerd werd op 10 oktober 1896 door de Amerikaanse dandy Griswold Lorillard, zoon van een tabaksindustrieel, die het waagde om tijdens een bal in het New Yorkse Tuxedo Park in een jas zonder panden te verschijnen. De smoking was geboren en vanaf toen noemden de Amerikanen dit pak een tuxedo.

Een smoking was ooit een velours meer casual jasje dat na het diner gedragen werd om bij het roken en het eten van de kaas het rokkostuum niet met rooklucht te laten doortrekken. Er hingen voor de heren vaak diverse maten klaar in de heeren- of rooksalon. Het was dus lange tijd een echt ‘huisjasje’. Beau Brummel droeg altijd blauw velours, maar die tijden zijn voorbij. De smoking is tegenwoordig voor formelere gelegenheden vaak de vervanger van het rokkostuum, maar dan wel in een gladde stof. De Engelsen maken het onderscheid nog tussen een dinnerjacket, van gladde stof, en een smokingjasje van velours. Het was the Duke of Windsor (Edward VIII) die in 1930 het dinnerjacket de status gaf die het nu heeft en het rokkostuum verder naar achteren drukte.

De benodigde accessoires

Andere kledingvoorschriften

White Tie

Rok rokkostuum dresscode

Black Tie

witte smoking maatpak

Jacquet

Jacquet dresscode maatkleding

Donker pak

business suit maatpak