Naast verfijndheid van de draad en het doek zijn uiteraard de kleur en dessin van groot belang voor het draagcomfort en de uitstraling van het hemd. Een two-ply blijft langer mooi en heeft een mooiere glans dan single-ply hemden, omdat er twee draden in elkaar gedraaid worden en de zijharen zo uit het zicht worden gehaald. Voor de weeftechniek zijn er een paar hoofdsoorten:

  • Platbinding: poplin, fill a fill, zephyr, oxford, panama en pinpoint
  • Keperbinding : twill, honeycomb, dobby en marcella
  • Satijnbinding: batiste

Poplin is de gladste stof en relatief dun en, omdat het aantal draden in de lengte twee keer groter is dan in de breedte, zeer geschikt voor strepen en ruiten. Poplin stamt van het woord Popeline en dankt zijn naam aan stof voor de paus. Zephyr heeft evenveel draden in de lengte als in de breedte. Dat maakt het zeer luchtig en ideaal voor de zomer. Soms worden ze ook in combinatie met linnendraden vervaardigd. Een oxford en pananma zijn al snel wat stoerder en meer casual door zijn kleine structuren. Een pinpoint is het verfijnde broertje van de oxford.

Een keperbinding strijkt het makkelijkst en draagt het zachtst. Bij een twill lijken de draden schuin te lopen. Alle visgraten, maar ook jeans, hebben een keperbinding. Twill is voor een wit hemd zeer geschikt omdat je er minder snel doorheen kijkt. Net als bij een oxford, maar die is weer wat informeler. Een verfijndere en gladde stof heeft meer glans en oogt daardoor chiquer.

Naast de weeftechnieken zijn er een aantal dessins zoals effen, strepen, ruiten en bedrukkingen met allerlei stippen, patronen of zelfs figuurtjes.