Voor een formele trouwerij
Het jacquet is de meeste formele kleding voor overdag. Zo’n 0,1% van de Nederlandse bruidegoms draagt het tijdens de huwelijksvoltrekking. Ook leden van de Staten-Generaal dragen het tijdens de opening van het parlementaire jaar op de derde dinsdag van september.

Een gestreepte broek, een grijs vest en een zwarte pandjesjas zijn de elementen met een wit hemd, een grijze das en zwarte Oxford schoenen. De pandjesjas heeft een sluit knoop, twee knopen op taillehoogte in de rug en reikt tot de knieholte. De revers zijn veelal niet opgesneden alhoewel dat nog wel een optie is. Het vest laat voldoende das zien en reikt tot net over de broekband. Het vest kan ook dubbel breasted gemaakt worden en heeft al dan niet een revers.

De broek is bij voorkeur een bretelbroek zonder band aan de voorzijde zoals broeken vroeger ook gemaakt werden. Hoe meer grijs als achtergrond hoe katholieker en zomerser de broek. Ook een pied de poule broek is een optie. Om het jacquet toch hedendaags te maken mag de broek een beetje smaller zijn dan vroeger en is de jas strak aangesneden en iets korter dan vroeger. Het hemd heeft dubbele manchetten en een gewone neergeklapte boord.

Naast traditioneel lichtgrijs kan het vest ook van een boeuf (tussen lichtbruin en geel in) zijn. Voor de das kan je eventueel ook kiezen voor een themakleur van de dag. Draag bij voorkeur een pochet om het af te maken; net als een grijze cilinderhoed van konijnenbont. Op Ascot en op bruiloften in Engeland zie je ook een jacquet uit een lichtgrijze gemêleerde stof.