In tijden als deze hebben de meeste mensen tijd over om eindelijk eens goed op te ruimen. Een groot onderdeel daarvan is het opruimen van de garderobe. Soms kan het lastig zijn om afstand te nemen van je kleding, ook al heb je het kledingstuk in kwestie misschien al jaren niet gedragen. Om dat gevoel enigszins weg te nemen is het goed om een plek te vinden waar je oude kleding heen kan. Er zijn genoeg organisaties die jouw kleding doorgeven aan mensen die het hard nodig hebben.

Allereerst moet je kijken welke kleding opgedragen is. Zitten er gaten in of vlekken die er niet meer uitgaan kan het rechtstreeks de prullenbak in. Er duiken meer en meer recycling containers op voor textiel, dus daar kan het dan naartoe worden gebracht. Op die manier draag je bij aan het reduceren van afval en krijgen veel materialen een tweede leven.

Als je je kapotte kleding eruit hebt gefilterd kan je gaan kijken naar kleding die niet meer in deze tijd of in jouw levensstijl past. Vaak zijn dat spullen die al jaren in je kast hangen zonder gedragen te worden. Als je hier de regel aanhoudt dat je het de afgelopen twee jaar nog aangehad moet hebben, is die schifting snel gemaakt. Hier is het belangrijk dat je enigszins streng bent voor jezelf. Denk nou niet; “dit doe ik vast nog wel eens aan”, want in de praktijk gebeurd dat meestal toch niet.

Vaak heb je na bovenstaande stappen al veel meer overzicht in je garderobe. Nu is het zaak te kijken naar kledingstukken die je mist of vervangen moeten worden. Als je favoriete pak enige slijtage begint te vertonen is nu het moment om al een nieuwe aan te schaffen, zodat je niet op een gegeven moment zonder komt te zitten. Ook je favoriete kleding die na korte tijd dragen in de was moet zal wellicht aanvulling nodig hebben. Als je het liefst elke dag een wit hemd draagt heb je aan drie stuks niet genoeg. Zeven hemden is in dit geval de minimum, zodat je, wederom, nooit het risico loopt dat je geen fris wit hemd klaar hebt hangen.