De dubbele manchet werd vroeger vooral gedragen bij formele gelegenheden. De laatste jaren draagt men ook onder een pak veelal enkele manchetten met een of twee knopen. De ronding en eventueel de conische vorm bepalen verder het beeld.

De borstzak is een praktisch ding maar heeft niks met de geschiedenis van het hemd te maken dat vroeger als ondergoed werd gedragen. Net als de button-down maakt een opgezette knopenlijst het hemd sportiever, maar in Engeland juist formeler. De knoop in het mouwhuis bevordert de bewegingsvrijheid zonder dat het open gaat staan.

Handgemaakte hemden en knoopsgaten zijn voor de ware liefhebber het ultieme. Rondom de mouwinzet scheelt het vaak een laag stof. Ook kunnen dan de mouwen, manchetten, kraag en schouderstuk aangeplooid worden, wat ook wel de Napolitaanse verwerking wordt genoemd. De meest verfijnde machines kunnen naden stikken met wel 9 inslagen per centimeter wat het draagcomfort ten goede komt. Hetzelfde geldt voor de ronde Engelse naden. Naast de ‘gusset’ tussen het zadel en de aanhechting van de knoop (bijvoorbeeld met een hanenpoot) zijn dit kwaliteitskenmerken die een goed hemd onderscheiden van een massahemd.