De smoking is wellicht wel het meest iconische kledingstuk dat in de garderobe van elke gentleman thuishoort en perfect past bij een formeel diner tijdens een huwelijksfeest.

STOF
De ultieme smoking is wellicht gemaakt van zwart barathea met een glad zijden revers en galon. Overal inzetbaar, door zowel gastheer als gast. Je maakt er nog meer een huisjas van met brandenburgerkoord op de voorpanden en de armen gestikt. Veelal zijn die varianten dan double-breasted. Een smoking met een enkele rij zie je vaker. Het satijn op de revers kan ook geribbeld zijn. De knopen op de mouw en op het voorpand zijn bedekt met het satijn of zijde dat op de revers wordt aangebracht. Een shawlkraag is een alternatief en werd bijvoorbeeld door James Bond in ‘Dr. No’ en ‘Sky Fall’ gedragen. Een vest onder jouw effen smoking maakt het af.

Laat je smoking van een comfortabel lichte wol maken; er mag enige glans opzitten. Een ideaal gewicht van de stof ligt rond de 270 gram; vaak is het op feestjes toch al warm genoeg. Let er tijdens het doorpassen van je jasje op dat deze voldoende ruimte heeft om te dansen en om je onderarmen op een tafel te laten rusten terwijl je dineert. De heup moet niet te strak zijn, ook omdat de splitten al ontbreken. Het binnenwerk van het jasje moet juist zo licht mogelijk zijn voor optimaal dansgenot.

Een smoking heeft geen splitten en is vaak iets korter dan een normaal jasje. De zakken zijn meestal gepaspelleerd. Less is immers more. De broek heeft tegenwoordig weer vaker een bandplooi en wordt idealiter achter als een bretelbroek gesneden. Op de zijkant zit een bies oftewel galon. De broek krijgt geen omslag en wordt tot op de lakschoen of pump gedragen. Het hemd onder de smoking heeft een blinde lijst of een ingezet borststuk gemaakt van Marcella of van een geplisseerd katoen. In beide gevallen draag je dan studs om het hemd op de borst te sluiten.

ALTERNATIEVE KLEUREN
Een smoking kun je ook laten maken in een nachtblauwe stof, al dan niet met iets meer glans. Dit oogt namelijk in kunstlicht donkerder dan andere zwarte stoffen. Ook een velours jasje op een zwarte broek zoals hiernaast of op een Black Watch ruit is fraai. Vroeger was een velours jasje het letterlijke smokingjasje dat je verwisselde voor je rok. Een velours jasje kan naast zwart en nachtblauw ook fraai zijn in burgundy of racing green. In de zomer of op de Loveboat kan het jasje wit zijn met zwarte of witte satijnen revers.

STRIK
De (zwarte) strik maak je uiteraard zelf. De geoefende gentleman heeft een strik uit één stuk die speciaal voor zijn nekmaat is gemaakt. Op die manier heb je direct invloed op de grootte van de strik. Want te klein, zeg 3,5 cm wijd, kan sneu lijken en we zijn ook alweer klaar met de strikken van wel 8 cm groot. Zorg voor voldoende stevig binnenwerk in de strik zodat deze mooi blijft staan.