Our journal

NEW TAILOR & Linnen

Vele weten dat NEW TAILOR er alles aan doet om duurzamer te worden. We proberen disruptief te zijn in de vastgeroeste maatwerk-kleding-wereld. Dat doen we al 25 jaar en willen dat graag nog langer blijven doen. Wij willen en gaan de wereld doorgeven in stijl. In deze blog nemen we je mee in de wereld van linnen. Het hoort er in ons vak bij dat we moeten weten met welke merken we werken. Maar ook dat we weten waar de grondstoffen vandaan komen en hoe het wordt geproduceerd. Lees mee en krijg zo misschien wel meer begrip voor de soms niet zo goed begrepen kreukelende stof.

Waarom linnen

Om linnen te maken moet men vezelvlas verbouwen. Linnen is een hele sterke vezel en daarom vormvast. Zolang je het linnen goed behandeld zal het jarenlang meegaan. Linnen zal minder snel gaan glimmen of slijten zoals de katoenen en wollen varianten op bijvoorbeeld de ellebogen. Daarvoor in de plaats krijg je wel kreukels. Vooral in de ellebogen op de rug en in de knieholtes zullen die er vast in gaan zitten en niet meer te verwijderen zijn. Maar dit draagt bij aan de uitstraling. Je zou zelfs kunnen zeggen dat een linnen pak er ingedragen beter gaat uitzien.

Linnen is een grondstof die zeer duurzaam is en past beter bij een circulaire economie, dit omdat het vezelvlas als gewas gebruikt kan worden als rustgewas voor de velden. Een rustgewas moet worden ingezet om de opbrengsten van het veld optimaal te houden en de grond niet uit te putten. Daarnaast is het ook noodzakelijk om het type gewas om de tijd te roteren tussen verschillende velden. Een boer kan je hier meer over vertellen, wij zijn ook alleen maar de beste kleermaker van Nederland. Maar het verbouwen van vlas past precies in onze huidige landbouwproductie productieketen en beter en gezonder voor de grond.

Wist je dat: Linnen al meer dan zesduizend jaar geteeld wordt. In Europa zie je dit gewas veel in Noord-Frankrijk (Normandië) en België. Vroeger werd er zelfs vlas geteeld in Groningen. Tot op heden is veel van de productie van vroeger verdwenen en verschoven naar het oosten.

Het proces

Zaaien, vanzelfsprekend. Eerst moeten de zaadjes de grond in. Het liefste gebeurt dit in mei of april. In Juni zal het vlas bloeien en mooie blauw bloemen laten zien die ongeveer een dag bloeien. Als de bloemetjes uitgebloeid zijn kun je later de zaadjes van de bloemetjes weer gebruiken.

Bij het oogsten is het van belang dat men een zo groot mogelijk deel van het plantje uit de grond haalt voor een zo lang mogelijke vezel. Uiteindelijk bepaalt dit de kwaliteit. Een goed kwalitatieve stengel is lang en sterk en heeft afwisselend veel zon en regen gehad. Wanneer de stengel eenmaal uit de grond is, moet die roten op de grond. Dit is het belangrijkste en meest delicate proces. Ook ben je compleet afhankelijk van het weer, liefste regen en zon in goede balans en regelmatig afgewisseld. Men keert, ontzaad en zo root het vlas op de grond. Het is de bedoeling dat de houtachtige kern los komt  van de bast. Daarna wort de oogst opgerold (zoals een hooibaal) en naar de vlasserij gebracht.

Wat er dan nog staat te gebeuren is het brakelen en het zwingelen dit zijn methodes om de ken van de plant los te krijgen zodat er lange dunne en bruikbare vezels ontstaan. Denk aan de staart van een paard. Dit alles om ze daarna te kunnen spinnen. Vaak wordt dit een beetje nat gedaan om breuk te voorkomen. De garens die gesponnen worden kunnen dan op hun beurt weer gebruikt worden bij het weven. Met als eindresultaat, het doek. Wat in veel gevallen nog een finish en/of nabewerking krijgt met of zonder chemicaliën voor de gewenste look en feel. Dit doek koopt NEW TAILOR en daar kunnen onze kleermakers dan mee aan de slag om jouw ultieme linnen maatpak of maatshirt van te maken.

Imperfecties

Zoals je hierboven leest omvat het proces om van vlas linnen te maken veel stappen. Ook zijn er bepalende factoren die meespelen zoals het weer. Dit kan ertoe zorgen dat we spreken over een goed of een slecht oogstjaar. Net als bij wijn. Ook is het zo dat bij het weven de garens sneller kunnen breken. Dit moet dan weer aan elkaar worden geknoopt. Ook kan de vezel soms een verdikkingen hebben. Hier door ontstaat een doek met een hele eigen imperfectie. Je kan deze eigenschap moeilijk vergelijken maar denk eens aan de harigheid van een tweed of flannel. Die zijn op hun beurt ook weer speciaal. Het linnen heeft een eigen uitstraling. Dat de stof niet helemaal glad is, is te zien maar in onze ogen niet storend en het draagt bij aan de magie van linnen en zijn organische karakter.

Draagcomfort, Look & Feel

Linnen heeft de eigenschap warmte minder vast te houden en beter te geleiden dan andere stoffen. Hierdoor is het uitermate geschikt om met warm weer te dragen omdat het kledingstuk dan koeler draagt. Linnen heeft een eigenwijze look en feel. Het is causaler dan een dunne wol en kan “mits goed gecombineerd” zeer gekeeld zijn. De eigenschap en het karakter van linnen zorgt ervoor dat wij de kreukels voor lief nemen en ze omarmen. Als dit verhaal je nog niet heeft gewonnen dan dit nog. Op dit moment zijn we met een project bezig om zeer beperkt en zeer exclusief Nederlandse linnen te gebruiken. Maar dan kunnen we later meer over vertellen. Houd onze blog en Instagram in de gaten.

Een opmaat gemaakt linnen pak in aardetinten is goed te combineren met een licht blauw shirt of natuurlijk met een wit shirt. Wat ook een goede optie kan zijn is een groen linnen maatpak. Als je meer van een state ment houdt kun je ook voor een tabak kleurig pak gaan, die is ook goed te combineren met blauw linnen maatshirt maar met een turquoise maatshirt is het net wat meer uitgesproken. Een gestreept maatshirt van linnen kan ook.

– Weten we je maten en wil je een linnen pak of shirt kopen wat in de webshop staat? Kijk dan hier.
– Hebben we je (lichaams-)maten nog niet? Geen probleem, kan je hier eenvoudig een afspraak maken dan meten we je op.

Als je geen linnen maatpak of linnen maatshirt wil kun je ook onze Urban Jacket overwegen deze maken we speciaal voor jou in Utrecht. Bekijk de afbeelding hieronder voor meer inspiratie of bekijk onze Pinterest.

Deel dit artikel

Deel dit artikel

Lees ook onze andere artikelen

Our journal

Lees ook onze andere artikelen

Our journal

Video: Linen Economy

“Voor de gezamenlijke waardeketen werken we samen met partners in de landbouw, productie en detailhandel. Ons doel is om de capaciteit voor de teelt van vlas en de productie van linnen in Nederland te vergroten, waarbij elke fase van de keten waarde toevoegt. Dit strekt zich uit van de aarde en de boer tot de

Lees verder »

Nog fijner

Minimaal één super goed pak en twee jasjes heb je als gentleman per seizoen nodig. Voor de momenten die speciaal zijn, en waar jij wilt shinen of gewoon gekleed wil zijn. Net als de Italianen. De jasjes en pakken die we in Italië maken zijn vederlicht, verfijnd, tijdloos en elegant. Waar tweedpakken en smokings wellicht

Lees verder »

Bewust gekleed

Micah Fox is al meer dan 15 jaar klant van NEW TAILOR. Een van de bewuste kopers die voor ons kiest omdat we meedenken met ‘out of the box’ combinaties en stijlen. Micah heeft zijn eigen stijlen die hij afwisselt afhankelijk van zijn stemming en bestemming. Zo kiest hij ook zijn garderobe waarbij hij eenvoudig

Lees verder »

Video: Linen Economy

“Voor de gezamenlijke waardeketen werken we samen met partners in de landbouw, productie en detailhandel. Ons doel is om de capaciteit voor de teelt van vlas en de productie van linnen in Nederland te vergroten, waarbij elke fase van de keten waarde toevoegt. Dit strekt zich uit van de aarde en de boer tot de

Lees verder »

Nog fijner

Minimaal één super goed pak en twee jasjes heb je als gentleman per seizoen nodig. Voor de momenten die speciaal zijn, en waar jij wilt shinen of gewoon gekleed wil zijn. Net als de Italianen. De jasjes en pakken die we in Italië maken zijn vederlicht, verfijnd, tijdloos en elegant. Waar tweedpakken en smokings wellicht

Lees verder »
× Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday