Een hemd kopen

Een shirt kopen is niet zomaar een bezigheid. Om het echt goed te doen, moet je wat voorinformatie hebben. Een goede stof, het juiste model, pasvorm en details. ‘Handgemaakte hemden en knoopsgaten zijn voor de ware liefhebber het ultieme. Rondom de mouwinzet scheelt het vaak een laag stof waardoor het hemd voor nog meer comfort zorgt. Ook kunnen dan de mouwen, manchetten, kraag en schouderstuk aangeplooid worden, wat ook wel de Napolitaanse verwerking wordt genoemd.’ ‘Naast kleur en dessin is de stofsoort van groot belang voor het draagcomfort en de uitstraling van het hemd. Een two-ply blijft langer mooi en heeft een mooiere glans dan single-ply hemden, omdat er twee draden in elkaar gedraaid worden en de zijharen zo uit het zicht worden gehaald.

Lees hier het hele artikel op Esquire.nl

Curated: Soverin

‘Soverin is voor email, wat Durex is voor sex. Lekker veilig!’ aldus Nalden, oprichter van ondermeer Wetransfer.com. Een eigen mailbox die niet wordt gescand, verkocht kan worden aan derden voor de informatie die in uw mails staat en als je wil een gratis eigen homepagina en opslag voor al je bijlagen. En daar zijn we wel voorstander van. Als je bezig bent met je eigen presentatie en zelfs je merk dan is een eigen domein een zeer goede optie. En dat is wat ze beloven en leveren bij Soverin. Opgericht door onder andere Arnoud Haverlag.

Dutch Summer

Ons magazine is uit. Vol inspiratie voor de Dutch summer. We zien de trend van minder zakelijke kleding doorzetten en voelen ons daar goed bij. U wilt echter wel gekleed zijn en mooi gemaakte spullen. Bij voorkeur helemaal met de hand zoals de pakken die we in Italie en in huis maken. We maken steeds meer mooie jasjes, andere hemden dan effen wit en lichtblauw en losse broeken. Ook de trend van de aparte vestjes met veelal een ruitpatroon en revers zet door. Natuurlijk in ons beeld en aanbod voor de zomer veel Engels georiënteerde kledingstukken zoals de zomerse variant van de Norfolk en Peacoat; als buitenjasje en voor de zomerborrel. De stoffen hebben minder glans en hebben veelal een structuur zoals de panama weving van Drapers en ook JJ Minis. Voor de wel zakelijke pakken de van oorsprong Engelse Birdseye in een grijsblauwe tint en de Houndtooth van Dormeuil met een geplooide mouwaanzet. Deze ruit en andere kleine ruitjes en ook de overruit zullen het straatbeeld gaan sieren. Naast blauw blijft groen de kleur voor vele trouwpakken die we maken. En net als voor veel dames geldt wordt kleding makkelijker en vaker gecombineerd met kledingstukken uit de garderobekast. Het jasje van het pak van een open geweven stof wordt op vrijdag gecombineerd met een linnen witte broek of door sommigen met een spijkerbroek. Combineren moeten sommige heren nog leren en daar helpen we graag bij. Bekijk de hele collectie hier.

Linnen

Linnen wordt als stof al gebruikt sinds 8000 years BC. De vlasplant die we nu gebruiken komt uit het oude Egypt. De Romeinen gebruikten linen als eerste deze grondstof als basis voor hun kleding en bijvoorbeeld tafelkleden. Linnen wordt tegenwoordig slechts 1% van de totale textielproductie gebruikt; het meerendeel is katoen.

Elke kleine blauwe bloem bloeit selchts een dag en wordt daarna weer groen. Na slechts twee weken worden de vezels in de stengels. Elke plant kan wel zeven keer omgevouwen worden zonder te breken en groeien heel goed in Normandie, Belgie en zelfs in ons eigen land door het klimaat en de grond.

Het vlas wordt eind maart geplant. Niet de dicht op elkaar want de afstand bepaalt hoe lang en stevig de stengels kunnen worden. Linnen (of vlas) groeit snel. Na slechts 2100 dagen kunnen de planten geoogst worden.Dit moet gedaan worden op een droge dag om de maximale lengte van de vezels te granderen.

Terre de Lin is de grootste Europese cooperatie met 600 aangesloten boeren. Na het oogsten zijn er vijf stadia om de vezels te onttrekken. De cooperatie ontwikkelt elk jaar weer de zaden en de juiste combinatie om de ideale vezels te verkrijgen..

Als de vlas is geoogst blijft het op het veld liggen om de maceratie op gang te brengen zodat de pectine om de vezels heen aft e breken.Dit kan wel drie maanden duren. Het juiste moment om de de vlas van het veld te halen is het grote gehiem van de boeren.

De linnen vezels zitten aan de binnenzijde van de stengels die daarom worden gewalst. De langste vezels worden vervolgens met de hand geselcteerd op hun kleur en lengte.

Van de linnen vezels worden de verfijnste stoffen gemaakt door het eerst te kammen, persen, bleken en dan pas te spinnen. De olie en zelfs stof die hierbij vrij komt kan worden hergebruikt voor bijvoorbeeld shampoo en biologische verf. En zelfs na het spinnen de linnen draden nog eens schoon gemaakt.  Linnen draden zijn zeer duurzaam maar ook onregelmatig qua dikte en oogt daarddor in een stof bijna rustiek en groffer. Ideaal voor zomer shirt omdat het transparatie goed absorbeert, het zeer natuurlijk en elegant oogt. En mits goed verwerkt zelfs zeer zacht en goe tegen kreuk kan.

Dit is een hoofdstuk uit ons boek From cotton to shirt.

Terschelling

Er wordt hard gewerkt aan ons nieuwe magazine. Afgelopen vrijdag waren we op onze favoriete eiland Terschelling. We bezochten Flan, Het drenkelingenhuisje, De Wulk, het mooiste strand van Nederland en we aten bitterballen en dronken een bier en een bitter bij De Walvis. We maakten ondanks het voorjaarsweer prachtige zomerfoto’s.READ MORE

Noshirt

Als puristen praten we in het Blauwe Boekje over hemden en niet over overhemden. Hemden van linnen of katoen werden vroeger als onderkleding gedragen. Tegenwoordig is het shirt vaak al de bovenkleding en is een extra ondershirt wel wenselijk.

READ MORE

Trouw trends

Nu ook bij ons het trouwseizoen weer volop is begonnen de zaterdagen zeker uitpuilen met bruidegommen en hun best men heeft ook onze etalage een trouwjurk in de etalage naast het jacquet. De jurk is van Nienke en Bijtje, vakidioten op de lichte gaard in Utrecht.READ MORE

Tips voor onderhoud van uw maatpak

  • Laat het pak na een dag dragen, zeker één dag, rusten.
  • Door het pak regelmatig af te borstelen voorkomt u dat het op liggende vuil in de stof trekt. Het pak hoeft dan minder vaak naar de stomerij.
  • Op een vochtige plaats (badkamer) trekken de kreukels uit de stof
  • Hang het pak weg op een passende hanger, zo blijft het beter in vorm.
  • Als u een pak voor een langere tijd weghangt is het verstandig er een katoenen hoes overheen te hangen. Deze vangt het stof op en motten houden niet van katoen.
  • FABRIC FRESH van de Laundress houdt het pak lekker fris omdat het anti-bacteriele bestanddelen bevat en het heeft de prettige geur van ceder.
  • Hang de pakken niet te dicht op elkaar, een pak heeft lucht nodig.

101%IK

Hoe krijg je het voor elkaar dat je potentiële klant keer op keer voor jou kiest? Dat lukt door je persoonlijke merk te ontwikkelen. Judith Tielen en Roel Wolbrink, auteurs van 101% IK™, gaven de genodigden op 10 februari bij de presentatie van hun boek in het Utrechtse Bar Beton Rijnsweerd een korte training in het ontwikkelen van hun persoonlijke merk.READ MORE

Katoen

Er zijn veel soorten katoen met allemaal hun eigen eigenschappen zoals: (stapel)lengtes, hoeveelheid vervuiling, mate van glans en de hoeveelheid zijhaartjes op de vezel. READ MORE

Callebaut Chefs’ jacket

Barry Callebaut, dé cacao importeur van Europa en leverancier van de beste chocolade aan de horeca en levensmiddelenindustrie is steeds op zoek naar unieke samenwerkingen om te laten zien dat vakmanschap, creatie en samenwerking tot erg mooie dingen kan leiden.

In augustus 2016 kwam Bas Smit, marketingmanager van Callebaut, bij New Tailor met de vraag om een uniek koksoutfit te ontwikkelen. Met voorbeelden van bijvoorbeelden van G-star voor Sergio Herman en de traditionele koksbuizen als vertrekpunt. De koksbuizen van tegenwoordig zijn echter te weinig jas en te veel een trui. Te slap. Te weinig uitstraling. Vroeger toen de koksbuizen nog van doordrukknoppen hadden, kregen de koksbuizen meer body en uitstraling. En dat willen we terugbrengen. De nieuwe outfit voor de koks kreeg zijn primeur op de ISM2017 in Keulen.

Bij New Tailor namen daarom het Nerhu jasje als uitgangspunt maar dan wel ongevoerd zodat schoonmaken eenvoudiger wordt. Wel handig met als je wit katoen als stof kiest. De sloof is geïntegreerd in het ontwerp en wordt bevestigd aan de bovenste drie knopen. Martin Diez, chefkok van Callebaut is laaiend: ‘het voelt echt als een geheel, bovendien irriteert er niks en kan ik mij heerlijk vrij bewegen. Een normale sloof hangt bijna altijd irritant in de nek. Ook zonder sloof is het jasje een lust voor het oog en geeft het autoriteit aan de chefs.

Callebaut heeft over de wereld vijf inspiratiecenters waar koks en gebruikers van de beste cacaoboter en chocolade samen met Callebaut werken aan de ontwikkeling van nieuwe producten. De herkomst van de chocolade, de mate van roostering en de hoeveelheid boter versus cacao wordt steeds verder geanalyseerd en verfijnd om tot de beste smaak en verwerking te komen.

Zomerstoffen

Elk seizoen krijgen we van diverse leveranciers nieuwe stoffen. Dormeuil heeft een prachtcollectie met de nieuwe Amadeus 365 range met heel veel ruiten, blauwtinten en voorzichtige strepen. De Philosophy heeft prachtige open geweven stoffen voor zomerse jasjes; een ware aanvulling. Daarnaast een nieuwe range met Super 170 stoffen die zo diep zijn van kleur dat de stoffen zichzelf laten kiezen. De val van de stoffen is ook nog eens fabuleus zodat u zich hier eenvoudig in beweegt. Vraagt welhaast om een volledig handgemaakt pak.

READ MORE

Curated: Petit Pelican

Zo’n twee jaar geleden had elke twintiger wel een armbandje die paste bij de outfit. Het bandje van een of ander festival, een permanente van leer of een of ander touwtje met een fraaie gesp. Keuze genoeg uit grof of verfijnd, permanent of gewoon als accessoires. De grote trend om armbandjes te dragen lijkt voorbij nu kinderen niet massaal meer loomen.READ MORE

Do’s & Don’ts Business wear

Business wear is precies wat deze Engelse term inhoudt: zakelijke dracht. Het is dus anders dan de formele kleding uit de vorige hoofdstukken en anders dan smart casual, laat staan casual. In de zakelijke omgeving moet uw werk opvallen en niet zo zeer wat u draagt. Uw collega’s, of uw baas als u zijn functie ambieert, zijn het richtpunt wat te dragen. READ MORE

Dormeuil 15.7

De super 150 stoffen van Dormeuil zijn wellicht de ultieme luxe stoffen voor uw business suit die we kunnen maken. Mooier dan Loro Piana, JJ Minis of Holland & Sherry. En dat heeft alles met de drape, kleurintensiteit en finish te maken. De pakken van deze stof zijn heerlijk licht, hebben een mooie glans en zijn ondanks de dunne basisdraad duurzaam. READ MORE

Geschiedenis van het hemd

Vanaf het moment dat de man een lap draagt ter bescherming tegen de zon of koude, dragen we al een voorloper van het hemd: de tuniek. Je kan dus zeggen dat het hemd al ruim 6500 jaar oud is. Het is de oervorm van kleding. In het begin vooral mouwloos en lang zodat hij tussen de benen door geknoopt kon worden en tevens diende als onderbroek. READ MORE

Bas

Bas Suurland is ons nieuwe gezicht in Amsterdam. Na Suit Supply en Oger een bewuste stap om nog meer met maatwerk bezig te zijn. READ MORE

Pitti #91

De Pitti van afgelopen dagen was weer een feest met een ware mode show van alle mensen die denken dat ze iets voor (willen) stellen in de mode wereld. Een ware peacock show om zo vaak mogelijk door de internationale bloggers op de foto gezet te worden. Jammer dat het nogal veel regende. READ MORE

Dit is Sam

Samen met Dormeuil hebben we in Tasmanië een schaap geadopteerd omdat we willen weten wat het voor de schapenboer van belang is om goede wol te krijgen. READ MORE

Established 1997

We bestaan dit jaar 20 jaar. Op een zolderkamer in Amsterdam begonnen Hans van Goch en Henk Jaap van der Woude New Tailor. READ MORE